Introductie
Met deze rapportage bieden we inzicht in onze voortgang op het gebied van duurzaamheid, waarmee we als organisatie voor de lange termijn waarde creëren voor de maatschappij. We laten zien hoe we onze verantwoordelijkheid nemen op het vlak van ESG (Environmental, Social and Governance, ofwel Milieu, Sociaal en Bestuur).
Iedereen toegang tot energie, vandaag en in het duurzame morgen
Alliander werkt al jarenlang aan verbetering van de verantwoording over duurzame activiteiten. In de duurzaamheidsverklaring rapporteren we conform de rapportage-eisen van de CSRD van de Europese Unie. De Europese Commissie wil met de CSRD de ESG-informatie van ondernemingen laten aansluiten bij hun financiële informatie. Hierdoor kunnen belanghebbenden de activiteiten van ondernemingen op gelijkwaardige basis toetsen en beter beoordelen in hoeverre zij duurzaam financiële en niet-financiële waarde creëren.
Op de dimensies Milieu, Sociaal en Bestuur (ESG) laten we zien hoe we verantwoord en duurzaam ondernemen en hoe we onze maatschappelijke impact definiëren. Met een multi-stakeholderbenadering laten we ons inspireren door de maatschappelijke impact die we kunnen hebben via onze producten en diensten, en door de manier waarop we opereren in de wereld.
We omarmen de CSRD als kans om samen met onze stakeholders en onze partners in de sector door te gaan met verduurzaming in relatie tot het werk dat we te doen hebben en onze kennis en inzichten te vergroten.
We omarmen de CSRD als kans om samen met onze stakeholders en onze partners in de sector door te gaan met verduurzaming.
Hoe de duurzaamheidsverklaring is opgebouwd
De CSRD is door European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) uitgewerkt in duurzaamheidsrapportage-standaarden: de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Voor deze Alliander duurzaamheidsverklaring over 2024 vormen de ESRS'en, gepubliceerd door de Europese Commissie op 31 juli 2023, de basis.
Algemene toelichtingen
De duurzaamheidsverklaring start met algemene onderdelen uit de CSRD:
Dubbele materialiteitsanalyse
In deze duurzaamheidsverklaring hebben we het proces van de dubbele materialiteitsanalyse (DMA) opgenomen waar Alliander volgens de algemene vereisten van ESRS 1 mee begonnen is. Bij een dubbele materialiteitsanalyse wordt gekeken naar de impact van de activiteiten van Alliander op mens en milieu (in positieve en/of negatieve zin) en naar de financiële impact van deze onderwerpen op Alliander (risico’s en/of kansen). Een toelichting op dit proces is te vinden in de onderdelen:
ESRS-topics
Uit de dubbele materialiteitsanalyse werden de volgende ESRS'en geselecteerd, waarover we in de duurzaamheidsverklaring in detail rapporteren:
Milieu
Sociaal
Governance
Aan het eind van de duurzaamheidsverklaring is een referentietabel opgenomen met een overzicht van verwijzingen van onderwerpen naar de verschillende CSRD-disclosures.
